Ca si trasee turistice existente pot fi mentionate:

  • Motru-Tismana-Runcu-Cheile Sohodolului;
  • Motru-Apa Neagra- Pades-Valea Mare-izvoarele Cernei;
  • Motru-Pestisani-Hobita;
  • Motru-Catunele-Bala Bai;
  • Motru-Baia de Arama-Ponoarele

Vizitarea constructiilor tipice denumite „CULE” din imprejurimile municipiului Motru:

  • Cula Glogoveanu (anul constructiei – in jur de 1800) la 6 km de Motru pe DN 671B Motru – Baia de Arama, in comuna Glogova;
  • Cula Cutui (anul constructiei – in jur de 1815) la 10 km de Motru pe DN 67 – Târgu Jiu – Dr. Turnu Severin, in comuna Brosteni;
  • Cula din satul Ercea, comuna Cazanesti, pe valea râului Cosustea, pe un drum comunal ce se intersecteaza cu DN 67 la jumatatea distantei dintre Dr. Turnu Severin – Motru;
  • Cula siacu din comuna Slivilesti (anul constructiei – in jur de 1818), comuna la sud de municipiul Motru.

Vinul este bautura preferata produsa si consumata pe Valea Motrului, nelipsit din meniurile restaurantelor, se bucura de aprecierea tuturor. Cea mai apropiata podgorie de municipiul Motru este Corcova (la 15 km distanta de Motru) unde se pot degusta: Muscat Ottonel care se asorteaza perfect cu friptura de porc, Corcovin (un vin specific zonei, cu proprietati curative, asemanator cu bitterul suedez). Se pot degusta vinuri deosebite si in podgoriile particulare in care soiurile de struguri traditionale dau nastere la vinuri deosebit de apreciate. Deseori se utilizeaza si mustul, inainte de fermentare, cu nuci, mâncaruri de pui sau pastrama cu mamaliguta.

Obiceiurile culinare ale acestei zone s-au pastrat in timp cunoscând modificari si perfectionari de-a lungul vremurilor. Astfel s-a pastrat, de exemplu, tehnica pregatirii bucatelor „la test” in oale de pamânt sau pregatirea saramurii de pui (o supa cu carne de pui prajita la gratar). in bucataria zonei se prepara multe ciorbe de legume, pui, porc, carne de vânat si vacuta, deosebit de apreciate fiind ciorbele de burta, ciorbele acrite cu zeama de varza sau suc de rosii si multa verdeata (cu predilectie patrunjelul si cimbrul) sau ciorba de peste se utilizeaza foarte mult salatele, hreanul si usturoiul. Preparatele specifice zonei sunt tochitura olteneasca, cârnatii oltenesti, mititei la gratar, sarmale in foi de varza, frigarui, purcel la tava, drob de miel, saramura de peste.

Traditii si obiceiuri:

  • Frecventarea slujbelor religioase la biserici, intrunirile cu ocazia sarbatorilor religioase, organizarea de nunti , botezuri si inmormântari.
  • Nedei, hramuri, hore, obiceiuri de peste an, descântece, blestemul, cântece populare si strigaturi.
  • Din documentele vremii reiese ca locuitorii satelor apartinatoare orasului Motru au fost agricoli, crescatori de vite, pomicultori, obiceiuri specifice contextului geografic. Aceste obiceiuri la dictionare au fost imbinate, in ultima perioada cu noua profesie – minerit.
  • Locuitorii sunt priceputi in agricultura, minerit si meserii gospodaresti (daltuitori in lemn, zugravi, zidari, tâmplari, dogari, constructori de case). Femeile au fost vestite in tesaturi (chilimuri, covoare, velinte, carpete, etc.). S-au prelucrat cergi de cânepa, saci si dimie din lâna. in arta tesutului s-au realizat fete de mese, prosoape, peschire, perdele, cârpe de borangic utilizând fire subtiri de in, cânepa, bumbac si borangic.